Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa)

Szczaw zwyczajny

Rumex acetosa

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: do 100cm
  • owoce: orzechy
  • przydatność do spożycia: liście
  • gleba: gliniasta, żyzna
  • wilgotność: gleba wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) to wieloletnia roślina należąca do rodziny rdestowatych (Polygonaceae). Gatunek ten występuje naturalnie w wielu rejonach na całym świecie – w tym w Polsce. To dość wysoka (do 100cm) roślina o odziomkowych, długoogonkowych liściach, które są spożywane jako warzywo.

Szczaw wytwarza dwupienne – męskie i żeńskie kwiaty. Zwykle kwitnie od lipca do sierpnia Owocem jest orzeszek a część podziemną tworzą grube kłącza i mięsisty korzeń palowy.

Warunki uprawy szczawiu

Szczaw rzadko jest uprawiany i zwykle liście zrywa się ze stanowisk naturalnych. Można go oczywiście sadzić w ogrodzie – uprawa jest dosyć łatwa.

Warzywo dobrze rośnie na słonecznych lub lekko zacienionych stanowiskach w żyznych, gliniastych, wilgotnych podłożach.

Można go rozmnażać z nasion wysiewanych wiosną lub przez podział kłączy (jesienią). Zwykle nie wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych – w początkowym okresie uprawy ważne jest odchwaszczanie.

Roślina lecznicza i jadalna

Szczaw z powodzeniem można stosować w kuchni – jako dodatek (i nie tylko) do zup, sosów i sałatek.

Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, gdyż zawarte w roślinie szczawiany potasu w większej ilości są szkodliwe dla zdrowia, mogą m.in. powodować odwapnianie kości.

Jest to jednak jednocześnie roślina lecznicza - napary z liści poleca się pić w chorobach wątroby i nerek. Zewnętrznie natomiast można je stosować na czyraki i rany.

Ciekawostka – liście szczawiu zwyczajnego mogą posłużyć do usuwania plam z różnych materiałów, np.: srebra.

Źródło: www.wikipedia.org, fot. PRA

Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Newsletter ZielonyOgrodek.pl
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
Artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych, reportaże z wizyt w ogrodach całego świata, porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród, gotowe projekty ogrodów, informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
x

Zamknij okno
Newsletter
Zapisz się do naszego bezpłatnego newslettera i otrzymuj najświeższe
informacje prosto na Twoją skrzynkę e-mailową.
Miesięcznik Budujemy Dom - wersja elektroniczna gratis!
Zapisz się na bezpłatny newsletter ZielonyOgrodek.pl, a otrzymasz najnowszy numer miesięcznika Budujemy Dom w wersji elektronicznej. Do rozdania mamy 100 egzemplarzy. Ty otrzymasz jeden z nich całkowicie za darmo.
Co tydzień otrzymasz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Zapisz się do newslettera