Owocowe, warzywne

podgrupy:
Pietruszka korzeniowa Petroselinum hortense

Pietruszka korzeniowa

Petroselinum hortense

grupa roślin:

Owocowe, warzywne

podgrupa roślin: warzywa

Charakterystyka rośliny

  • pokrój: wzniesiony
  • wysokość: 30-90cm
  • kwiaty: drobne
  • kolor kwiatów: zielonkawe
  • kwiatostan: baldach
  • owoce: niełupka
  • przydatność do spożycia: korzenie, liście
  • gleba: lekka, przepuszczalna, żyzna
  • wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • stanowisko: półcień, słońce
  • zastosowanie: roślina jadalna, roślina lecznicza

Pietruszka korzeniowa (Petroselinum hortense) należy do rodziny selerowatych (Apiaceae). To dwuletnia roślina, jednak w wielu krajach (w tym w Polsce) uprawia się ją jako roślinę jednoroczną na nać i dla cennego korzenia. Formy dwuletnie mogą osiągać wysokość do 90cm i mają wniesiony, rozetowy pokrój.

Część podziemną tworzy twardy korzeń palowy o białym miąższu (warzywo korzeniowe). Liście są charakterystyczne -podwójnie lub potrójnie pierzaste. Drobne, zielonożółte kwiaty tworzą baldachy złożone. Roślina wytwarza intensywny zapach.

Warunki uprawy pietruszki korzeniowej

Pietruszka ma podobne wymagania jak marchew – lubi gleby lekkie i przepuszczalne. Na zbitym, ciężkim podłożu może bowiem wytwarzać zdeformowane korzenie. Glebę przed siewem trzeba więc dobrze przygotować.

Pietruszka lubi stanowiska jasne, dobrze oświetlone do półcienistych. Jest wytrzymała na niskie temperatury (bardziej od marchwi).

Zwykle wysiewa się ją w terminie kwiecień-maj a zbiór korzeni przypada na październik-listopad. Korzenie późnych odmian dobrze zimują w gruncie.

Roślina jadalna i lecznicza

Korzeń i nać pietruszki zawierają dużą ilość błonnika, witaminy A i C, soli mineralnych i kwasu foliowego. To roślina lecznicza o mocnym i zróżnicowanym działaniu (moczopędne, antyseptyczne, wiatropędne). Spożywanie pietruszki ułatwia trawienie i pobudza apetyt.

To podstawowe warzywo w wielu kuchniach, w tym w polskiej. Najczęściej korzeń jest dodawany do zup i sosów a nać dodatkowo do sałatek, potraw mięsnych, potraw z jaj i do kanapek.

Polecane odmiany pietruszki

  • ‘Cukrowa’, ‘Kaśka’, ‘Kinga’, ‘Gazela, ‘Samba’, ‘Vistula’

fot. MarkusHagenlocher (źródło: www.wikipedia.org), fot. weisserstier (źródło: www.flickr.com.cc)

Inne zdjęcia tej rośliny Pietruszka korzeniowa - roślina lecznicza i jadalna

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl
Inne rośliny w podgrupie:
Szczypiorek - fot. www.sxc.hu/chidsey Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna Brokuł włoski - warzywa cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem

Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku ...