Szukaj według alfabetu: A Ą B C Ć D E Ę F G H I J K L Ł M N Ń O Ó P R S Ś T U W Y Z Ź Ż wszystkie
Agrest Ribes uva-crispa Agrest (Ribes uva-crispa) należy do rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). W środowisku naturalnym występuje w Europie, Azji i Afryce, ale jest uprawiany w wielu regionach świata.
Agrest Ribes uva-crispa
Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea Borówka brusznica (Vaccinium vitis-idaea) to krzewinka należąca do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). W środowisku naturalnym występuje na półkuli północnej. W Polsce można ją spotkać na podmokłych torfowiskach, wrzosowiskach i w borach. Jest znana także z uprawy.
Borówka brusznica Vaccinium vitis-idaea
Borówka wysoka, amerykańska Vaccinium corymbosum Borówka wysoka zwana też borówką amerykańską lub jagodą amerykańską (Vaccinium corymbosum) to wysoki krzew jagodowy należący do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Borówka amerykańska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Ameryki Północnej. W naturalnych warunkach rośnie najczęściej na wilgotnych lub mokrych, umiarkowanie kwaśnych torfowiskach wokół bagien i jezior oraz na osłoniętych od wiatrów stokach.
borówki fot. Unsplash - Pixabay
Bób Vicia faba var. major Bób to jednoroczna roślina, osiągająca zwykle wysokość do 1,2 m, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). W warunkach naturalnych występuje w Iranie i północnej Afryce, ale jest popularna i uprawiana jako warzywo w wielu krajach na całym świecie, również w Polsce. Roślina znana od czasów starożytnych - w Chinach uprawia się ją od 5000 lat.
Bób - fot. wikipedia/domenapubliczna
Brokuł włoski Brassica oleracea var. italica Brokuł włoski, to jednoroczna roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Warzywo znane od starożytności - dużą popularnością cieszył się u Rzymian. W Polsce jeszcze do niedawna uchodził za warzywo mało znane.
Brokuł włoski - warzywa
Brzoskwinia zwyczajna Prunus persica Brzoskwinia zwyczajna jest rośliną bardzo wrażliwą na mrozy. Kwitnie na przełomie marca i kwietnia więc jej kwiaty są często uszkadzane przez przymrozki. Z tych powodów brzoskwinie uprawia się głównie w południowo-zachodniej i środkowo-zachodniej Polsce, gdzie klimat jest najbardziej łagodny.
brzoskwinia zwyczajna, fot. www.kwiatyozdobne.pl
Cebula zwyczajna Allium cepa Cebula była znana i uprawiana powszechnie już w starożytności. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszego Iranu, Afganistanu lub Turcji. W uprawie cebula jest rośliną jednoroczną. W drugim roku uprawy cebula wytwarza pęd kwiatostanowy.
cebula zwyczajna fot. Jose Antonio Alba - Pixabay
Chrzan pospolity Armoracia rusticana Chrzan pospolity to wieloletnia roślina, należąca do rodziny kapustowatych (Brassiaceae). Łacińska nazwa oznacza roślinę rosnącą daleko od morza (z celtyckiego ar-blisko, more-morze). Roślina pochodzi z południowo-zachodniej Europy i zachodniej Azji.
Chrzan - fot. www.sxc.hu/Ayla87
Ciecierzyca Cicer arietinum Ciecierzyca to roślina jednoroczna, osiągająca zwykle wysokość 50-80 cm, należąca do rodziny bobowatych (Fabaceae). Ciecierzyca jest trzecią w kategorii najpowszechniej uprawianych roślin strączkowych po groszku i fasoli. Największe plantacje znajdują się w Indiach, które produkują 80% warzyw w skali światowej.
Ciecierzyca - fot. domenapubliczna
Cykoria czerwona Cichorium intybus Cykoria czerwona (radicchio) to roślina dwuletnia, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Jest to interesująca kolorystycznie i smakowo odmiana cykorii podróżnik. Roślina znana jest w Europie od wieków. Dawniej liście cykorii suszono i palono wytwarzając z niej produkt zastępujący niezwykle drogą w dawnych czasach kawę. Prażone liście cykorii do tej pory służą do produkcji napojów "kawopodobnych".
Cykoria czerwona - fot. wikipedia/CC/Forest Kim Starr
Cytryniec chiński Schisandra chinensis Cytryniec chiński (Schisandra chinensis) to wieloletnie pnącze należące do rodziny cytryńcowatych (Schisandraceae). W środowisku naturalnym występuje w Chinach, Korei oraz na Syberii, w wielu krajach jest to jednak popularna roślina ogrodowa.
Cytryniec chiński
Czeremcha późna Padus serotina Czeremcha późna to wysokie drzewo o nieregularnej, szerokiej koronie dorastające do maksymalnie 30m wysokości.
Czeremcha późna
Czeremcha zwyczajna Padus avium Czeremcha zwyczajna to wysoki krzew lub drzewo dorastające od maksymalnie 18m wysokości, należące do rodziny różowatych (Rosaceae).
Czeremcha zwyczajna
Czereśnia Prunus avium Czereśnie można spotkać na każdej działce. Drzewo to wcześnie owocuje i rzadko jest atakowane przez szkodniki i choroby.
czereśnia, fot. www.kwiatyozdobne.pl
Czosnek pospolity Alium sativum Czosnek pospolity to popularne jednoroczne lub dwuletnie warzywo należące do rodziny amarylkowatych (Amaryllidaceae). To roślina znana od początków cywilizacji. Już ponad 5000 lat temu uprawiano ją w Azji Środkowej. Przez wiele wieków wierzono, że ma magiczną moc - odstrasza czarownice i wampiry, chroni przed złymi mocami i urokiem. Zazwyczaj ząbki czosnku wieszano przed wejściem do domostwa.
Czosnek - fot. www.sxc.hu/sveres
Dereń jadalny Cornus mas Dereń jadalny (Cornus mas) to niewielkie drzewo, osiągające do 7m wysokości, należące do rodziny dereniowatych (Cornaceae). Roślina ma pokrój wniesiony i tworzy eliptyczne liście ułożone naprzemianlegle. Najbardziej dekoracyjna jest w okresie wczesnowiosennym, gdy kwitnie oraz jesiennym – w czasie owocowania.
Dereń jadalny (wiki.cc, fot.Philipp Weigell)
Dynia olbrzymia Cucurbita maxima Dynia olbrzymia (Cucurbita maxima) to roślina jednoroczna należąca do rodziny dyniowatych (Cucurbitaceae). Warzywo pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej, gdzie jest uprawiane od tysiącleci. Dynia ma płożące pędy, których długość może dochodzić do 10 m. Liście są duże, klapowate a kwiaty rozdzielnopłciowe - żeńskie wyrastają pojedynczo a męskie pojawiają się pęczkami w kątach liści. Owocem jest jagoda fałszywa w zależności od odmiany różniąca się kształtem, kolorem i wielkością. Zwykle owoce mają wagę 40-60 kg.
Dynia olbrzymia
Endywia Cichorium endivia Cykoria endywia to roślina jednoroczna lub dwuletnia, osiągającą do 1,5 m wysokości, należąca do rodziny astrowatych (Asteraceae). Endywia znana była już w starożytnym Egipcie, gdzie uprawiano ją i spożywano jako warzywo oraz roślinę leczniczą. Do Europy trafiła dopiero w XVI wieku, początkowo jako środek na artretyzm i choroby oczu.
Endiwia - fot. wikipedia/CC/Atilin
Grusza pospolita Pyrus communis Grusze domowe to ogromny wielopostaciowy zbiór sztucznie wyhodowanych odmian uprawnych. Szacuje się, że wyhodowano już około 5000 odmian.
grusza pospolita, fot. www.kwiatyozdobne.pl
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



POINSECJA. (VIDEO) Jak pielęgnować gwiazdę betlejemską?

Pytanie czytelnika: Jak co roku zdecydowałam się na zakup gwiazdy betlejemskiej. Zależy mi na tym, żeby jak najdłużej cieszyć się jej ...