Logo
Logo

Tarta z jabłkami – pyszny jabłecznik na kruchym cieście!

Jabłecznik to ciasto, które kochają wszyscy! Sprawdź ten prosty przepis i zrób pyszną tartę z jabłkami w godzinę! Wybierz swoje ulubione jabłka, dodaj szczyptę cynamonu i wanilii dla cudownego aromatu... i zjedz jabłecznik jeszcze ciepły!

Przepis na jabłecznik na kruchym cieście

Składniki na ciasto

  • 1 szklanka (250 gramów) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 3/4 kostki (140 gramów) masła
  • 6 łyżek zimnej wody

Masa jabłkowa

  • 4-6 obranych i pokrojonych jabłek, z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
  2. Wymieszaj mąkę z solą i masłem. Dodawaj łyżką wodę, mieszając do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, ale nie więcej.
  3. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni, a następnie przełóż je do formy.
  4. Wymieszaj jabłka z cukrem, cynamonem i wanilią.
  5. Wyłóż masę na ciasto.
  6. Piecz jabłecznik aż do czasu, gdy się zarumieni, a jabłka zmiękną, od 35 do 50 minut.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (11)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl