Logo
Logo

Te przetwory z owoców berberysu są pyszne i zdrowe!

Mało wymagające berberysy, w zależności od odmiany, są powszechnie stosowane na szpalery czy jako rośliny okrywowe. Zdecydowanie rzadziej słyszy się o ich leczniczych właściwościach i zastosowaniu w kuchni. To błąd! Owoce tych roślin są bardzo zdrowe i bogate w substancje odżywcze. Pomimo niewielkich rozmiarów, które sprawiają, że ich obróbka jest nieco bardziej wymagająca naprawdę warto się "zaprosić" berberys do naszej kuchni!

Owoce berberysów, a najczęściej berberysu zwyczajnego (Berberis vulgaris), zawierają witaminy, sole mineralne, alkaloidy, kwasy organiczne, cukry, pektyny i garbniki. A ze względu na bardzo dużą zawartość witaminy C, berberys jest czasami nazywany "polską cytryną"!

Suszone owoce można dodawać do herbaty w celu podniesienia odporności organizmu. Natomiast wyciągi z kory i korzeni mają właściwości antybiotyczne i stosuje się przy zakażeniach bakteryjnych.

Smak tych małych, intensywnie czerwonych i jajowatych owoców jest bardzo kwaśny, dlatego zaleca się zbieranie ich po pierwszych przymrozkach, które "łagodzą" ich smak. W kuchni można wypróbować konfiturę, nalewki czy sok z owoców berberysów.

Konfitura z owoców berberysu

Składniki: 2 kg owoców berberysu, 2 kg cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce berberysu oddzielić od szypułek i wypłukać.
  • Zagotować wodę z cukrem, a następnie dodać owoce, zagotować i odstawić do następnego dnia.
  • Odcedzić syrop, zagotować go, ponownie włożyć owoce i gotować jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
  • Gotową konfiturę przełożyć do słoików, dobrze zamknąć i zapiec w piekarniku.
  • Taki przysmak z berberysu można stosować jako dodatek do deserów, ciast i tortów.

Sok z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 szklanki cukru, 2 szklanki wody.

Przygotowanie:

  • Owoce umyć, usunąć pestki i wrzucić do gotującego się syropu z wody i cukru.
  • Po pół godzinie gotowania, sok przelać do słoików, żeby wywar się pasteryzował przez około 20 minut.

Nalewka z owoców berberysu

Składniki: 1 kg owoców berberysu, 0,5 kg cukru, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu.

Przygotowanie:

  • Owoce (odszypułkowane i umyte) wrzucić do gąsiora, wymieszać z cukrem i odstawić w cieple miejsce na dwa tygodnie.
  • Po tym czasie owoce zalać spirytusem i wódką, i tak zostawić na miesiąc.
  • Na koniec przefiltrować i zlać do butelek.
  • Po trzech miesiącach nalewka nadaje się do próbowania.

logo BudujemyDom.pl
Źródło: Magazyn Budujemy Dom (2015)
Tekst: Małgorzata Szymańska
Zdj. tytułowe:_Alicja_/Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (12)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl