Polecamy sklep ogrodniczy SwiatKwiatow.pl

Temat na czasie

MSZYCE: Jak wyglądają i jak je zwalczać?
mszyce fot. Alvesgaspar CC BY-SA 3.0 Wikimedia Commons
Mszyce to bardzo groźne szkodniki roślin - zarówno ogrodowych (drzew, krzewów, kwiatów) oraz roślin doniczkowych - kwiatów balkonowych, jak i roślin domowych. Dowiedz się jak wyglądają mszyce i jak je zwalczać.  

tydzień w ogrodzie   24-07 - 30-07

truskawki z ogrodu, fot. swirus, SXC
Jeśli zakończyliśmy już sezon truskawek należy opryskać je przeciw przędziorkowi chmielowcowi i kwieciakowi malinowcowi ...
Latem trawa jest bardziej narażona na wysychanie (szczególnie młode trawniki, założone w tym sezonie), dlatego trzeba ją systematycznie nawadniać (co 1-3 dni). Podlewanie najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem lub późnym wieczorem ...
Pamiętajmy o usuwaniu nadmiaru roślin wodnych z oczka, w przeciwnym razie może dojść do zaburzenia równowagi biologicznej w zbiorniku. Rośliny nie powinny zajmować więcej niż 1/3 powierzchni lustra wodnego ...
Po zakończeniu zbioru wczesnych malin usuwamy zeszłoroczne pędy, na których znajdowały się owoce i palimy je, bo mogą stanowić źródło chorób. Przy samej ziemi wycinamy młode gałązki, jeśli są słabe lub połamane ...
Nie zapomnijmy o pielęgnacji róż. Ważne jest systematyczne usuwanie przekwitłych kwiatów oraz wycinanie dzikich pędów ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Przygotowanie GLEBY pod uprawę warzyw

Odpowiednie przygotowanie gleby pod warzywa to klucz do sukcesu i obfitych plonów z własnego ogródka, niestety zaniedbanie tej czynności, może znacznie utrudnić uprawę tych wymagających roślin. Oto lista czynności, które warto wykonać aby zebrać zdrowe i obfite plony.

gleba fot. AllAnd Pixabay

Dobra gleba dla warzyw - czyli jaka?

Zanim wysiejesz czy posadzisz pierwsze warzywa musisz odpowiednio przygotować glebę. W każdym ogrodzie jest ona inna, dlatego też trzeba ją odpowiednio zmienić - oto kilka porad jak to zrobić.

gleba fot. Jing Pixabay
fot. Jing Pixabay

Idealna gleba do uprawy warzyw nie powinna być ani zbyt lekka, ani za bardzo zbita, powinna mieć tzw. strukturę gruzełkowatą (patrz zdjęcie po prawej), być przewiewna i przepuszczalna, ale przy tym mieć dużą pojemność sorpcyjną i wodną, a także szybko nagrzewać się wiosną.

Powinna być także żyzna - czyli zasobna w składniki pokarmowe niezbędne roślinom do wzrostu i zawierać dużo próchnicy. Jeśli właśnie taka gleba jest w Twoim ogródku – jesteś szczęściarzem, jeśli nie - musisz nad nią popracować.

Tylko zdrowa gleba zapewni zdrowe plony!

Jak poprawić strukturę gleby?

Gleby zbite i gliniaste rozluźnia się i poprawia ich przepuszczalność przez dodanie gruboziarnistego piasku oraz zastosowanie nawozów organicznych (patrz ostatni akapit). Gleby lekkie poprawiamy dodając do nich materię organiczną, która zapewni im lepsze magazynowanie wody.

Doprowadzenie bardzo lekkich, piaszczystych gleb do takiego stanu, aby były odpowiednie do uprawy warzyw niekiedy jednak jest zbyt trudne i czasochłonne – w takich przypadkach warto zastanowić się nad podwyższonymi grządkami – i w skrzynie wsypać żyzne podłoże z worków.

Na zimę glebę dobrze jest głęboko przekopać glebę i pozostawić ją w tzw. ostrej skibie, a rozgrabić i wyrównać dopiero na wiosnę, gdyż tak pozostawiona ziemia pod wpływem mrozu i wody kruszy się i przybiera pożądaną, gruzełkowatą postać.

warzywnik przygotowanie gleby fot. condesign Pixabay
fot. condesign Pixabay

Ph - odczyn gleby

Większość warzyw rośnie w glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego czyli w przedziale 6,5-7,4, jeśli Twoja gleba jest zbyt kwaśna lub zbyt zasadowa – należy wyregulować jej pH poprzez odpowiednie zabiegi. Aby obniżyć pH (zakwasić glebę) należy przekopać ją i wymieszać z kwaśnym torfem wysokim, ptasim obornikiem lub zastosować nawóz zakwaszający.

Aby podnieść pH (odkwasić glebę) należy ją zwapnować - t.j. przekopać i wymieszać z odpowiednim nawozem - np. wapnem magnezowo-tlenkowym, kreda nawozową, dolomitem mielonym lub jednym z wielu dostępnych na rynku nawozów odkwaszających pod wspólną nazwą - wapno do odkwaszania gleby.

Jak usunąć chwasty?

Każdy, kto kiedykolwiek uprawiał warzywa wie jak ogromną zmorą są ciągle pojawiające się chwasty. Aby ograniczyć potrzebę nieustannego i pracochłonnego pielenia warto usunąć chwasty przed założeniem warzywnika. W tym celu należy głęboko przekopać całą powierzchnię przyszłego warzywnika.

Glebę najlepiej przekopać jesienią, a korzenie chwastów wyciągnąć za pomocą wideł, które w przeciwieństwie do szpadla ich nie przecinają. Jeśli na wiosnę pojawią się młode chwasty trzeba je jak najszybciej wyrwać z korzeniami, aby nie miały szansy zakwitnąć i wydać nasiona!

warzywa gleba fot. Jing Pixabay
fot. Jing Pixabay

Jak, kiedy i czym użyźnić glebę?

Oprócz odpowiedniej struktury gleba w warzywniku w powinna być żyzna, gdyż wiele warzyw to rośliny bardzo żarłoczne. Do wyboru mamy nawozy organiczne - obornik (najlepiej stosować na jesieni), kompost (przez cały rok) czy nawóz zielony (jako poplon lub przedplon) oraz nawozy mineralne - np. wieloskładnikowa Azofoska lub inne nawozy do warzyw np. Pokon, Biopon, Fructus, Fruktovit, itd.

Nawozy organiczne i mineralne warto stosować regularnie i naprzemiennie.

Mineralne wprowadzają do gleby pierwiastki niezbędne roślinom do zdrowego wzrostu i obfitego plonowania, a organiczne oprócz składników pokarmowych dostarczają glebie cennej próchnicy, która zmienia strukturę gleby i poprawia jej właściwości.

Materia organiczna w glebie jest "magnesem" na dżdżownice i pożyteczne mikroorganizmy glebowe. Dzięki ich działalności gleba będzie dobrze napowietrzona i zasobna w składniki pokarmowe dostępne dla roślin.

dżdżownica fot. Natfot Pixabayfot. Natfot Pixabay

Warto pamiętać aby nawozy mineralne stosować z umiarem! w dawkach podanych przez producenta na opakowaniu. Przenawożenie jest równie groźne dla roślin co niedobór pierwiastków.

Na szczęście nawozów organicznych nie można przedawkować - możesz je stosować bez ograniczeń. Pamiętaj jedynie o tym aby nie dawać do gleby świeżego obornika (musi być on przekompostowany i dobrze rozłożony) aby "nie spalić" wrażliwych roślin.

Obornik warto stosować w warzywniku co dwa, trzy lata, jednak nie wszystkie warzywa możemy uprawiać w pierwszym czy drugim roku po oborniku - zależne jest to od wymagań pokarmowych roślin - więcej dowiesz się z artykułu Uprawa warzyw - zakładanie warzywnika zgodnie z płodozmianem

 

Tekst: Patrycja Lipiec oraz Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: AllAnd Pixabay

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl

 

Pozostałe artykuły

uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach fot. Flora Dania
Niezłe ziółka: Uprawa ziół w ogrodzie i w doniczkach Zioła to zwykłe rośliny o niezwykłych właściwościach. Są nie tylko skarbnicą... więcej
wentylacja w pieczarkarni fot. ALNOR
Wentylacja w pieczarkarni Odpowiednia wentylacja ma za zadanie zapewnienie prawidłowego procesu wzrostu grzybów... więcej
samodzielna uprawa warzyw daje wiele radości fot. coco - Fotolia.com
Warzywnik: Moda na własne uprawy Choć założenie własnego warzywnika nie jest kosztowne, to wymaga dużego nakładu... więcej
owoce na przetwory fot. RitaE - Pixabay.com
Owoce z ogrodu najlepsze na PRZETWORY Sezon na owoce z ogrodu trwa jedynie przez kilka miesięcy w roku. Aby więc móc... więcej
co wysiewać na wiosnę fot. Vinod Pattar - Pixabay.com
WIOSENNE WYSIEWY: Co wysiewać w marcu i kwietniu? Wiosna to okres wzmożonych wysiewów – zarówno roślin ozdobnych jak i tych dających... więcej
uprawa warzyw fot. elenaiks - Pixabay.com
Uprawa warzyw: Co uprawiać w warzywniku? Jeśli w swoim ogrodzie oprócz pięknych kwiatów chcielibyśmy posiadać też zdrowe... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Mamy problem... x
...blokujesz reklamy
Drogi czytelniku! Wszystkie dostarczane przez nasz serwis treści są darmowe. Aby tak mogło pozostać musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz sobie naszą pracę i chcesz aby była ona dostępna dla Ciebie za darmo prosimy wyłącz program blokujący wyświetlanie reklam.
Barszcz Sosnowskiego - uwaga na letnie poparzenia!

W czasie letnich spacerów, szczególnie w słoneczne dni narażeni jesteśmy na ostre poparzenie skóry. Przyczyną może być kontakt z barszczem ...