Logo
Logo

Karpatka arbuzowa – szybki przepis!

Jeśli nie chcesz spędzić połowy dnia w kuchni, a myśl o pysznym deserze w ciepłe dni nie daje Ci spokoju, to świetnym i szybkim pomysłem będzie upieczenie karpatki arbuzowej. Przygotowanie ciasta zajmie zaledwie godzinę.

Przepis na karpatkę arbuzową

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)
  • ¼ średniego arbuza – 500 ml
  • 200 g masła lub margaryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie

Piekarnik nastawiamy na 220°C bez termoobiegu. Do wypieków potrzebujemy dwóch blaszek obłożonych papierem, o wymiarach 12 x 26.

  1. Na początku, gotujemy wodę z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem karpatka Delecta, rozcierając masę.
  2. Po jej schłodzeniu wbijamy jajka i miksujemy je na najwyższych obrotach przez 5 minut.
  3. Masę przekładamy do blaszek, rozsmarowujemy ją na papierze i pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru.
  4. W czasie oczekiwania na wyrośnięcie ciasta przygotowujemy nadzienie.
  5. Arbuza obieramy ze skóry, wyjmujemy pestki i miksujemy go za pomocą blendera aż do uzyskania gładkiej masy (tak, aby powstało około 500 ml soku).
  6. Następnie, mieszamy zawartość torebki z kremem w soku arbuzowym, a pozostały sok gotujemy.
  7. Do gotującego się soku wlewamy proszek i gotujemy chwilę, energicznie rozcierając ewentualne grudki.
  8. Później krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem.
  9. Na dolną warstwę wystudzonego ciasta wykładamy przygotowany krem i przykrywamy górną warstwą ciasta.
  10. Na koniec posypujemy karpatkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
 
Powiązane tematy
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl