Logo
Logo

Dżem z truskawek, malin i porzeczek – smak lata zamknięty w słoiku!

Gdy w ogrodzie mamy kilka gatunków owocowych i plony nie są zbyt obfite, owoce przeznaczone na przetwory warto ze sobą zmieszać. Połączenie smaków daje zaskakująco dobre efekty. Poznaj nasz przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek.

Truskawki, porzeczki i maliny to popularne, często uprawiane w przydomowych ogrodach gatunki owocowe. Ich uprawa nie jest kłopotliwa. Świeże owoce zawierają m.in duże ilości witamin, minerałów, kwasy organiczne i pektyny. Oczywiście najlepiej jeść je od razu po zerwaniu; ale by zachować ich smak na jesienno-zimowe miesiące, trzeba je zamknąć w słoikach, np. w postaci dżemu.

Dżem z truskawek, malin i porzeczek

Fot. Barbara Walicka

Przepis na dżem z truskawek, malin i porzeczek

  • Owoce (po kilogramie z każdego gatunku) zasypać ½ kg cukru.
  • Gdy puszczą sok, smażyć pół godziny.
  • Zostawić na noc.
  • Następnego dnia (z długimi przerwami na wystudzenie) smażyć jeszcze dwa razy po pół godziny, dodając cukier i miód. Cukru tyle, aby dżem nie był zbyt słodki; powinien być lekko kwaskowaty.
  • Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i ustawić do góry dnem do wystudzenia.
  • Podawać do kruchych babeczek lub wykorzystywać do przekładania ciast i dekoracji deserów.

Tekst i zdjęcie tytułowe: Barbara Walicka

Autor
Dżem z truskawek, malin i porzeczek – smak lata zamknięty w słoiku!
Dżem z truskawek, malin i porzeczek – smak lata zamknięty w słoiku!
Barbara Walicka

Chętnie używa glinianych czy kamionkowych naczyń, a do mieszania – drewnianych łyżek; jest zdania, że z takimi przedmiotami łatwiej się zaprzyjaźnić, ponadto lepiej zapamiętują smaki. W rodzinnych zapiskach wyszukuje dawno zapomniane przepisy. W kuchni wielbi tradycję, a jednocześnie nie stroni od eksperymentów. Jedną z jej pasji są podróże. Najchętniej wyprawia się na Saharę. Pisze wiersze i opowiadania, w których często poważne wątki opatruje zaskakującą humorystyczną pointę.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (34)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl