Logo
Logo

Czosnek niedźwiedzi – na co pomaga, dlaczego warto jeść?

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina, która ma wszystkie właściwości czosnku pospolitego, a jednak przewyższa go dobroczynnymi właściwościami. Wynika to z większej ilości prozdrowotnych składników pokarmowych, dzięki którym czosnek niedźwiedzi doskonale wpływa na organizm człowieka. Dodatkowo stanowi on doskonały dodatek do wielu dać, nadając im wspaniałego smaku. Warto wiedzieć, że czosnek niedźwiedzi w smaku przypomina zwykły czosnek, ale nie pozostawia nieprzyjemnego zapachu i smaku w jamie ustnej.

Dlaczego warto spożywać czosnek? Jakich składników pokarmowych dostarcza i jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Z artykułu dowiesz się:
  • Jakie są wartości odżywcze czosnku niedźwiedziego.
  • Jakie czosnek niedźwiedzi ma właściwości lecznicze.
  • Kiedy warto go spożywać.
  • Jak czosnek niedźwiedzi wykorzystywać w kuchni.
  • Przeciwskazania do spożywania tej rośliny.

Wartości odżywcze czosnku niedźwiedziego

Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) dostarczy organizmowi wiele cennych składników pokarmowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu.

Są to przede wszystkim mikroelementy: fosfor, magnez, mangan, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo, a także witaminy z grupy B i witamina C. Zawiera dużo związków siarki, które pozytywnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy.

Zawiera również dużą ilość olejków eterycznych, które odpowiadają za jego charakterystyczny smak i zapach, a jednocześnie mają działanie prozdrowotne.

na co pomaga i dlaczego warto jeść czosnek niedźwiedzi fot. iBulb
Fot. iBulb
Czosnek niedźwiedzi to niska roślina cebulowa o białych kwiatach. Lubi lekko zacienione miejsca i przepuszczalne, żyzne podłoże.

Właściwości lecznicze

Czosnek niedźwiedzi wpływa pozytywnie praktycznie na cały organizm, a wśród jego właściwości leczniczych można wymienić wpływ na:

  • układ odpornościowy – pobudza wydzielanie immunoglobulin i wspiera naturalną odporność organizmu
  • przebieg infekcji – ma działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, dzięki czemu chroni przed infekcjami oraz ułatwia ich wyleczenie
  • układ pokarmowy – zwalcza drożdżaki i pasożyty, a przede wszystkim owsiki, glisty i tasiemce;
  • gospodarkę tłuszczową – czosnek niedźwiedzi obniża cholesterol frakcji LDL (tzw. zły cholesterol) i podwyższa cholesterol HDL (tzw. dobry)
  • układ krwionośny – obniża ciśnienie i zmniejsza ryzyko zakrzepów
  • układ kostno-stawowy – wspomaga leczenie chorób stawów

Dodatkowo zawarte w czosnku niedźwiedzim związki wykazują działanie przeciwnowotworowe zarówno poprzez wsparcie układu immunologicznego, jak i zwalczanie wolnych rodników. Związki siarki to silne antyutleniacze, a czosnek niedźwiedzi jest ich najlepszym źródłem, zawierając ich kilka razy więcej niż tradycyjny czosnek.

Kiedy warto spożywać czosnek niedźwiedzi

Czosnek niedźwiedzi warto włączyć do swojej diety w celu jej urozmaicenia i wzbogacenia o wartościowe składniki pokarmowe.

Szczególnie polecany czosnek niedźwiedzi jest w trakcie przeziębień i innych infekcji, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.

Ze względu na działanie przeciwpasożytnicze warto go również wykorzystywać w trakcie leczenia pasożytów. Działa również zbawiennie na układ trawienny, pobudzając go do działania, dlatego dobrze sprawdzi się u osób, które mają problemy z zaparciami. Czosnek niedźwiedzi to również dobra profilaktyka zachorowania na nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory oraz wsparcie dla układu odpornościowego.

Czosnek niedźwiedzi - na co pomaga, dlaczego warto jeść fot. FinjaM Pixabay
Fot. FinjaM/Pixabay
Czosnek niedźwiedzi najlepiej spożywać w postaci świeżych liści albo po zamrożeniu.

Jak wykorzystać czosnek niedźwiedzi w kuchni?

Czosnek niedźwiedzi wykorzystuje się w podobny sposób jak liście pietruszki, gdyż zjada się jedynie zieloną część rośliny. Poszatkowany, stanowi wspaniałe uzupełnienie dań, wzbogacając ich smak i nadając charakterystycznego aromatu.

Świetnie pasuje do zup, knedli, past kanapkowych, a nawet jako dodatek do ziemniaków. Można nim również posypać kanapkę, zyskując zupełnie nowy smak i aromat.

Czosnek niedźwiedzi sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych i rybnych, a także w przygotowaniu masła czosnkowego.

Warto pamiętać, że czosnku niedźwiedziego nie należy suszyć, gdyż w ten sposób pozbawiamy go wielu składników odżywczych. Jeśli chcemy go przechować dłużej, to najlepiej go drobno poszatkować i zamrozić.

Przeciwwskazania

Czosnek niedźwiedzi przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla organizmu, ale nie każdy może i powinien go spożywać.

  • Związki zawarte w czosnku niedźwiedzim mogą niekorzystnie wpływać na osoby, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe oraz osoby z niedokrwistością potocznie zwaną anemią.
  • Czosnek niedźwiedzi nie jest również wskazany u osób, stosujących dietę łatwo strawną, a więc osoby chorujące na zapalenie żołądka, dwunastnicę, wrzody żołądka itp.
  • Z czosnku warto również zrezygnować, jeśli po jego spożyciu zauważy się niepokojące objawy ze strony układu pokarmowego.

Tekst Redakcja ZielonyOgródek, G.T., zdjęcie tytułowe: MiVargof/Pixabay

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl