Kawa z nasion konopi | Jak zrobić? Czy jest zdrowa?
Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez ciepłej pobudzającej do działania kawy. Bogaty aromat, głęboki gorzkawy smak, energia w płynie — napój (prawie) idealny. Kofeina zawarta w kawie nie jest jednak dobrym wyborem dla osób cierpiących na choroby układu pokarmowego czy zaburzenia pracy żołądka. Istnieją o wiele zdrowsze alternatywy dla popularnego czarnego napoju – kawy z prażonych i mielonych nasion konopi siewnej.
Dlaczego warto pić kawę z konopi?
Kawa z nasion konopi jest polecana nie tylko osobom chorym. Może po nią sięgnąć każdy, kto chce zadbać o odpowiednią podaż soli mineralnych oraz witamin. Dawniej używana była jako napój o właściwościach zdrowotnych, dodający witalności. Bogactwo żelaza, wapnia, fosforu, cynku, magnezu i manganu sprawia, że dziś napój ten odkrywany jest na nowo.
Nasiona konopi nie zawierają kofeiny, dlatego szczególnie polecane są w przypadku nietolerancji kofeiny, a ponadto sięgać po nią mogą także dzieci. Systematyczne spożywanie tego napoju pomoże zadbać o cały organizm, w szczególności o układ pokarmowy, układ sercowo-naczyniowy, odporność, stan włosów, skóry czy paznokci.
Jak przygotować kawę z nasion konopi?
Przygotowanie kawy z konopi jest banalnie proste
- Wsyp do filiżanki 1-2 łyżeczki prażonych i mielonych nasion konopi.
- Zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą.
- Odczekaj 3-4 minuty, żeby kawa się zaparzyła.
- Zamieszaj łyżeczką napój i pij na zdrowie!
Kawa konopna (powstaje z prażonych i mielonych nasion konopi siewnej z dodatkiem przypraw: goździków, kardamony, cynamony i imbiru) to doskonały oraz pełnowartościowy zamiennik ciepłych napojów. Delikatny zbożowy smak warto wzbogacić zdrowym cukrem brzozowym lub ksylitolem albo odrobiną mleka. Świetnie sprawdzą się również korzenne dodatki takie jak cynamon.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: CreativeFamily / Depositphotos
Komentarze