Temat na czasie

ZIMOWANIE PELARGONII.­ Jak przechowywać kwiaty balkonowe przez zimę?
zimowanie pelargonii fot. Moja Pelargonia
Koniec sezonu nie musi oznaczać końca dla kwitnących pelargonii. Stosując się do kilku zaleceń można je łatwo przezimować. Potrzebne jest jednak chłodne i jasne pomieszczenie i trochę cierpliwości. Dowiedz się, jak przechowywać pelargonie przez zimę, by w kolejnym sezonie cieszyć się ich urodą.  

tydzień w ogrodzie   13-11 - 19-11

grabienie trawnika, fot. A. Grąziewicz
Z trawnika należy usuwać opadające liście, w przeciwnym razie mogą powodować gnicie murawy w okresie zimy i powstawanie łysych placów, bo rozkładająca się materia sprzyja rozwojowi chorób grzybowych. Dobrze wyschnięte liście można użyć do okrywania na zimę roślin. Do usuwania liści najlepsze są miotłograbie o miękkich, sprężystych zębach, doskonałe także do zbierania resztek skoszonej trawy ...
W temperaturze 8˚C ryby zapadają w sen zimowy, należy więc ograniczyć ich karmienie. Jeśli powierzchnia oczka wynosi co najmniej 6 m², a jego głębokość - 1,5 m, ryby można pozostawić na zimę w zbiorniku ...
Pod koronami drzew i krzewów warto rozprowadzić dojrzały kompost. Jest to uniwersalny nawóz do stosowania jesienią, można nim nawozić do końca listopada ...
Warto wstrzymać się z usunięciem niektórych bylin aż do wiosny – suche pędy pozwolą przezimować pożytecznym owadom, nasiona roślin stanowić będą zimową spiżarnię dla ptaków. ...
Jeśli chcemy, aby taras z drewna egzotycznego dobrze wyglądał w przyszłym sezonie, powinniśmy go pomalować olejem zabezpieczającym przed zimą. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

EKOOGRODNICTWO. Ogród w zgodzie z naturą

Trudno jednoznacznie określić, czym jest ekoogrodnictwo. Za tym pojęciem nie stoją żadne definicje jak w przypadku rolnictwa ekologicznego czy produkcji integrowanej. Ekoogrodnictwo to ekologiczne i proekologiczne metody uprawy roślin (profesjonalne i amatorskie), a jego głównym celem są zdrowe plony.

warzywa z ogrodu fot. jf-gabnor Pixabay

ekoogrodnictwo

Ogród ekologiczny

Ogród ekologiczny, w odróżnieniu od naturalnego ekosystemu, tworzony jest według określonego planu i zasad, gdyż służy określonemu celowi - ma dostarczać zdrowych plonów. Szkodniki i szkodniki roślin ograniczane są przez planowanie (np. następstwo roślin), odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne oraz dobór gatunków i odmian (mniej podatnych lub odpornych). Stosowane są przede wszystkim naturalne metody ochrony roślin, a nawożenie opiera się głównie na kompoście oraz nawozach zielonych.

Ekoogrodnictwo czyli uprawa i ochrona roślin bez chemii

ECO zasady:

  • chemiczne środki ochrony roślin stosuj tylko w ostateczności, najpierw zastosuj naturalne preparaty - wyciągi, wywary lub biopreparaty;
  • wykorzystaj wodę deszczową do podlewania roślin;
  • sam rozmnażaj rośliny i zbieraj nasiona;
  • załóż pryzmę kompostową i stosuj nawozy zielone;
  • dbaj o ogrodowych sprzymierzeńców - owady (zbuduj domki - schronienia dla pożytecznych owadów), ptaki (dokarmiaj ptaki w zimie, umieść poidełka, zbuduj budki lęgowe), jeże (pozostaw stertę gałęzi i liści na zimę).

Ekoogrodnictwo to uprawa roślin w zgodzie z naturą. Stosowanie chemicznych środków ochrony roślin powinno być ostatecznością. W pierwszej kolejności warto wykorzystać naturalne metody ochrony roślin - "domowe preparaty" (wykonane samodzielnie) lub biopreparaty.

Należy jednak pamiętać, że działanie większości "domowych preparatów" nie jest tak silne, jak gotowych biopreparatów, czy środków chemicznych. Używać ich należy głównie zapobiegawczo, gdyż z rozległą infekcją, czy masowym atakiem szkodników mogą sobie nie poradzić.

Biopreparaty - alternatywa dla chemicznych środków ochrony roślin

Biopreparaty, czyli środki ochronne i lecznicze zawierające wyłącznie naturalne substancje, często są równie skuteczne, jak chemiczne środki ochrony roślin. Podstawową zaletą biopreparatów jest ich bezpieczeństwo dla środowiska - stosowane według zaleceń producentów nie są szkodliwe dla ludzi, roślin i pożytecznych owadów.

Najpopularniejsze biopreparaty na rynku to:

  • Biosept Active - ekstrakt z nasion i miąższu grapefruita zwalczający szeroką gamę chorób bakteryjnych i grzybowych;
  • Kostki Himal (dawniej Bioczos BR) - ekstrakt z czosnku skutecznie odstraszający szkodniki: śmietkę, pchełki, mszyce, połyśnicę marchwiankę.
łąka w ogrodzie fot. Dirk (Beeki) Schumacher
fot. Dirk (Beeki) Schumacher

Preparaty do samodzielnego wykonania

Warto spróbować przygotować preparaty samodzielnie. Jest wiele sprawdzonych przepisów jak zrobić wyciągi lub wywary z roślin działających zapobiegawczo przeciwko rozmaitym chorobom i szkodnikom roślin.

Naturalne preparaty mają tę zaletę, że plony można zbierać już po dwóch trzech dniach od zabiegu, a ponadto nie są szkodliwe dla środowiska.


Najpopularniejsze naturalne środki ochrony roślin - receptury do samodzielnego przygotowania


PREPARAT


SZKODNIK/CHOROBY SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
ZASTOSOWANIE
Wyciąg z czosnku

Szkodniki: mszyce, połyśnica marchwianka, wielkopąkowiec porzeczkowy, przędziorki

Choroby: bakteryjne i grzybowe

Rozetrzeć 200 g ząbków czosnku, zalać 10 litrami wody i odstawić na 4 dni. Preparat można odstawić tylko na dobę, a następnego dnia gotować przez 30 minut. Opryskiwanie
Wyciąg z tytoniu Szkodniki: mszyce, przędziorki, miodówki, mączlik szklarniowy, wciornastki Kilogram tytoniu (może pochodzić z papierosów) zaparzyć 10 litrami wrzącej wody i zostawić na 24 godziny. Opryskiwanie po rozcieńczeniu 1:2. Uwaga - siedmiodniowy okres karencji, na roślinach mogą pozostać szkodliwe substancje nikotynopochodne. Rośliny przed spożyciem należy dokładnie umyć.
Wywar z wrotyczu Szkodniki: pchełki, rośliniarki, mączlik szklarniowy, mrówki, kwieciaki, roztocz truskawkowiec, opuchlak truskawkowiec Pół kilograma zmielonego, świeżego wrotyczu lub 75 g suszonego moczyć w 10 litrach wody przez pół godziny. Opryskiwanie
Wyciąg z mniszka lekarskiego Szkodniki: mszyce, miodówki, przędziorki 250 g zmielonych korzeni lub 400 g świeżych liści zalać 10 litrami wody na 3 godziny.
Opryskiwanie lub podlewanie
Wyciąg z aksamitki Szkodniki: odstrasza mszyce Kilogram suszonych roślin moczyć przez 48 godzin w 10 litrach wody.
Opryskiwanie
Wyciąg z cebuli Szkodniki: mszyce, miodówki, skoczki, przędziorki
200 g łusek cebuli gotować przez pół godziny w 10 litrach wody.
Opryskiwanie
warzywa z ogrodu fot. Jill Wellington Pixabay
fot. Jill Wellington Pixabay

Nawozy organiczne

Pamiętaj!

Jeśli w swoim ogrodzie chcesz używać jedynie naturalnych nawozów to musisz mieć czas i miejsce na założenie kompostownika.

Nawozy organiczne to różnego rodzaju substancje pochodzenia roślinnego (biohumus, kompost, nawozy zielone) lub zwierzęcego (obornik), stosowane do nawożenia roślin. Zwykle zawierają w swoim składzie wszystkie mikro i makro elementy niezbędne roślinom. Poza tym zmieniają właściwości fizyczne gleby, zwiększając zawartość próchnicy oraz polepszając jej strukturę.

  • Obornik
    Nie wszystkie rośliny tolerują nawożenie świeżym obornikiem, dlatego najczęściej układa się go w pryzmy w celu przekompostowania. Nie przekompostowany obornik można używać jedynie przed posadzeniem roślin.
  • Biohumus
    Nazywany jest często wermikompostem, wytwarzany jest przez dżdżownice kalifornijskie, żerujące na pryzmach z obornikiem i resztkami roślin. Przerobiona masa organiczna wraz z odchodami dżdżownic tworzy cenny nawóz. W sprzedaży najczęściej spotykane są roztwory biohumusu z wodą.
  • Kompost
    Powstaje z różnych odpadków organicznych (liście, skoszona trawa, drobne gałęzie, resztki roślinne). Ziemia kompostowa jest lekkim podłożem, przepuszczalnym, o lekkiej strukturze, zawiera zwykle dużo próchnicy i azotu, ale jego właściwości i skład zależą od składników i czasu kompostowania (zwykle 2 lata).
kompost fot. Manfred Antranias Zimmer Pixabay
fot. Manfred Antranias Zimmer Pixabay

Z czego można zrobić kompost?


Czego nie można kompostować?

  • ścięta trawa
  • liście z drzew i krzewów
  • resztki roślin ozdobnych i warzyw (bez objawów chorób)
  • chwasty (które nie zawiązały jeszcze nasion)
  • owoce - uszkodzone i obite
  • drobne gałęzie i duże gałęzie rozdrobnione na trociny
  • odpady roślinne z gospodarstwa domowego - obierki z warzyw i owoców, resztki potraw
  • zużyte torebki herbaciane
  • popiół drzewny (np. z kominka)
  • szary papier (czysty i niezadrukowany)
  • owoce i warzywa z wyraźnymi objawami chorób
  • skórki owoców cytrusowych (obniżają aktywność mikroorganizmów w glebie)
  • chwasty (które zawiązały już nasiona)
  • duże, nierozdrobnione gałęzie
  • mięso i kości
  • zadrukowany i bielony papier
  • popiół z innych materiałów niż drewno
  • wbrew powszechnym opiniom dodawanie związków wapnia do kompostu jest niewskazane! Przyspiesza to wprawdzie rozkład substancji organicznych lecz jednocześnie usuwa azot i blokuje rozpuszczalne w wodzie fosforany

 

Nawozy zielone

To rośliny, przyorane lub przekopane z ziemią, które zostały wysiane w celu użyźnienia gleby. Wytwarzają one dużo zielonej masy - stąd ich nazwa. Najczęściej jako zielony nawóz wykorzystuje się rośliny motylkowe (łubin, peluszka, seradela, wyka), żyjące w symbiozie z bakteriami wiążącymi azot z powietrza. Często jako zielony nawóz stosuje się także żyto, owies, gorczycę, facelię i rzepik. Nasiona na zielony nawóz można kupić w każdym sklepie ogrodniczym.

Owady w ogrodzie

Ogród to nie tylko rośliny. To mały ekosystem, który tworzą również zwierzęta i mikroorganizmy oraz gleba. Każdy ogród jest pełen owadów, mimo że nie zawsze je widzimy i zdajemy sobie sprawę z ich obecności. Mają one olbrzymie znaczenie w przyrodzie - są wśród nich nie tylko szkodniki, ale także owady pożyteczne. Dzięki owadom zapylającym (motyle, pszczoły, trzmiele) będziemy cieszyć się wieloma kwiatami i owocami, a owady drapieżne (mrówki, ważki, złotooki, biedronki, chrząszcze biegaczowate) bez trudu uporają się ze szkodnikami roślin.

larwa biedronki, fot. FrenchByte, SXC biedronka, fot. Angela Franklin, SXC
Musimy nauczyć się żyć z owadami w ogrodzie oraz odróżnić owady pożyteczne od szkodników. Tylko wtedy uda nam się stworzyć ogród w zgodzie z naturą. Na zdjęciu po lewej - larwa biedronki, jest bardzo pożyteczna, bo zjada mszyce. Na zdjęciu po prawej postać dorosła.


Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia: Freeimages

Zobacz też:

 

Polecamy produkty ogrodnicze w sklepie internetowym Sadowniczy.pl


Pozostałe artykuły

uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zimowe warzywa fot. domeckopol - Pixabay.com
Warzywa na późny zbiór. Co uprawiać, kiedy wysiewać i zbierać? Jak przedłużyć zbiory z warzywnika o kilka miesięcy? Wystarczy tylko posadzić... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



ZABEZPIECZANIE roślin ogrodowych przed mrozem

Dowiedz się, jak zabezpieczać rośliny ogrodowe przed mrozem. Podczas zimy narażone są one na przemarznięcie lub przesuszenie, w wyniku ...