Logo
Logo
Artykuły
Palmy w pojemnikach | Sylwia Hennek obala mity dotyczące uprawy palm
Dlaczego palmy doniczkowe stały się tak popularnymi roślinami zdobiącymi salony, sypialnie czy biura? Są przepiękne, wytrzymałe i dają się zgrabnie miniaturyzować w pojemnikach. Ponadto mają smukłe kształty i atrakcyjne liście, ale przede wszystkim kojarzą się z egzotycznymi wyprawami. Sylwia Hennek przedstawia gatunki, które najlepiej rosną w donicach i rozprawia się z największymi mitami dotyczącymi palm.
Czytaj dalej
Rozkoszne rozchodniki | Które stworzą najpiękniejsze aranżacje w ogrodzie?
Rozchodniki najczęściej zasiedlają stanowiska suche i nasłonecznione, porastają gleby piaszczyste i żwirowe, bywają gatunkami pionierskimi, znajdując sobie miejsce w skalnych rozpadlinach i zagłębieniach. Większość rozchodników posiada wysokie walory dekoracyjne, stąd ich obecność w ofertach szkółek i centrów ogrodniczych, a co za tym idzie, w polskich ogrodach. Grzegorz Falkowski ze Związku Szkółkarzy Polskich przedstawia najciekawsze gatunki i odmiany tych rozkosznych sukulentów.
Czytaj dalej
Inspirujące ogrody z Chelsea Flower Show 2023 | 6 nagrodzonych ogrodów
Na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska Bożka Piotrowska i Łukasz Skop zdają relację z wystawy Chelsea Flower Show 2023. Poznaj 6 założeń, które otrzymały najwyższe nagrody.
Czytaj dalej
Zimowy warzywnik | Co Kasia Bellingham uprawia od jesieni do wiosny?
Ogród warzywny zimą – smutny kawałek gołej ziemi obok pustej, zamarzniętej szklarni, a w spiżarni kilka słoików i worek ziemniaków. Czy to zaspokoi twoje kubki smakowe i głodny witamin organizm? Na pewno nie. Ale przecież ogród warzywny może być twoją zewnętrzną spiżarnią od późnej jesieni przez zimę aż do wiosny i nadal wyglądać imponująco, a co najważniejsze, zapewniać regularne dostawy zdrowego jedzenia, przekonuje Kasia Bellingham.
Czytaj dalej
Mahonia, jesienny rarytas | Dwa przepisy na dania z owoców
Owoce mahonii są w smaku niezwykle kwaśne, ale są jadalne, wbrew powszechnemu mniemaniu. Doktor Małgorzata Kalemba-Drożdż na łamach magazynu Gardeners' World Edycja Polska przedstawia dwa ciekawe przepisy z wykorzystaniem owoców mahonii. Oba wyjątkowo interesujące i warte odtworzenia w kuchni!
Czytaj dalej
W tym numerze
LUBIMY
Gwiazdy września
8
Aksamitki
20
INSPIRACJE
Ogród Monty’ego. Rośliny cebulowe w donicach
22
Wiosenne cebule. 55 bajecznie kolorowych roślin
28
Rośliny do zadań specjalnych. Gatunki do cienia
36
Kwiaty cięte. Na każdą porę roku
41
Inspirujące ogrody. Chelsea Flower Show 2023
46
Pomysły do wzięcia. Rozwiązania na małe przestrzenie
52
Od czego zacząć? Uprawy w pojemnikach
58
Wypełnione po brzegi. Japońskie donice
64
Rozkoszne rozchodniki. Na rabaty i do zadarniania
75
Ogrodnicy dla planety. Zrezygnujmy z plastiku
86
Przycinanie. Drzew i krzewów
106
Polecamy. Podstawowe narzędzia do sadzenia
109
ROŚLINY DONICZKOWE
Palmy do uprawy w domu
70
FAUNA W OGRODZIE
Zrób to sam – budka lęgowa
80
Nastrosz topolowiec
82
FELIETON
Cały Monty
19
Opowieści Titchmarsha
120
DODATEK SPECJALNY: WARZYWA I OWOCE
Mahonia na talerzu
84
Fasolka szparagowa
92
Warzywa na jesień i zimę
95
Ekosposoby na oszczędzanie
100
SPRAWY DO ZROBIENIA
Wyczyść szklarnię
113
Posadź czosnek
114
Napraw trawnik
115
Zadbaj o dalie
116
Przygotuj sadzonki truskawek
117
Zacznij zbierać dynie
118
Wysiej maki
119