Logo
Logo

Fasola mung / Fasola złota (Vigna radiata)

Fasola mung / Fasola złota (Vigna radiata) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiaty: wargowe
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna
  • Owoce: strąki
  • Pokrój: wzniesiony, rozłożysty, krzaczkowaty
  • Przydatność do spożycia: owoce, liście
  • Wysokość: 1,2 m
  • Okres kwitnienia: VII, VIII
  • Kolor owoców: zielone
  • Wilgotność: gleba stale wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Fasola mung (Vigna radiata) nazywana też fasolą złotą to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych (Fabaceae). Jej ojczyzną są Indie, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świata jako wartościowe warzywo.

    Roślina dorasta do ok. 1,2 m wys. Posiada krzaczasty pokrój i tworzy liczne, elastyczne, rozgałęzione, zielone, wzniesione lub pokładające się, owłosione, nieco kanciaste pędy, na których wzrastają zielone, duże, trójlistkowe, długoogonkowe liście. Pojedynczy listek tworzący liść jest całobrzegi, szeroko-jajowaty z zaostrzonym wierzchołkiem i z wyraźnie zaznaczonym na blaszce unerwieniem.

    Fasolka mung kwitnie na przełomie lipca i sierpnia. Wytwarza żółte, motylkowe kwiaty, które pojawiają się na pędach w sezonie wegetacyjnym i są zebrane po kilka w małe pęczki na szczytach krótkich łodyżek. Po przekwitnieniu przekształcają się w owocostany mające postać długich, mięsistych, dość grubych, zielonych strąków, wypełnionych małymi, żółtozielonymi lub żółtymi, owalnymi nasionami. Strąki zebrane są po kilka (zwykle 2-5 szt.) w zwisające pęczki.

    Wymagania i uprawa

    Fasola mung to roślina wybitnie ciepłolubna i wymagająca. W uprawie oczekuje bardzo ciepłego, osłoniętego od wiatru, słonecznego stanowiska i żyznej, próchniczej, przepuszczalnej, dobrze spulchnionej, stale lekko wilgotnej gleby. Nie toleruje chłodu, niskich temperatur i zimnych wiatrów. W naszym klimacie jej uprawa gruntowa rzadko kończy się sukcesem, dlatego poleca się sadzić roślinę pod osłonami (w tunelu lub szklarni). W gruncie roślina będzie dobrze rosła i plonowała jedynie podczas ciepłego, długiego i słonecznego lata.

    Fasolę mung rozmnaża się z siewu nasion pod osłonami lub bezpośrednio w gruncie, ale dopiero po minięciu wiosennych przymrozków czyli w drugiej połowie maja. Bardzo popularnym sposobem uprawy jest też uprawa fasoli na kiełki lub mikro liście.

    Zastosowanie

    Ziarna fasoli mung to ogromne bogactwo witamin (przede wszystkim z grupy B), minerałów (głównie potasu, fosforu i magnezu), białka i błonnika, dlatego mają wysoką wartość odżywczą i są ważnym składnikiem diety, szczególnie wegetariańskiej i wegańskiej. Można przygotowywać z nich musy, pasty, zupy lub dania warzywne. Fasola mung jest też ważnym składnikiem wielu dań kuchni chińskiej i wschodniej.

    Skiełkowana fasola (popularne kiełki) jest doskonałym i zdrowym dodatkiem do sałatek, surówek, twarożków i kanapek. W kuchni wschodniej z ziaren przygotowuje się niezwykle popularny makaron sojowy (nazwa polska jest myląca, gdyż makaronu sojowego nie wyrabia się z soi, ale właśnie min. z fasoli mung).


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: ll C/Pixabay, Priva_Studio/Depositphotos, Hans Benn/Pixabay, PDPics/Pixabay

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl