Logo
Logo

Kapusta właściwa / Rzepa (Brassica rapa)

Kapusta właściwa / Rzepa (Brassica rapa) | Przeczytaj opis rośliny, zobacz zdjęcia i dowiedz się o niej więcej. Poznaj jej wymagania, zastosowanie oraz wskazówki dotyczące uprawy i pielęgnacji.
  • Gleba: żyzna, próchniczna, przepuszczalna
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiaty: drobne
  • Odczyn gleby: lekko kwaśna, obojętna
  • Owoce: torebka
  • Pokrój: kępy
  • Wysokość: 60-120 cm
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Kapusta właściwa, rzepa właściwa (Brassica rapa) to roślina zielna z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Naturalnie występuje w Afryce Północnej, ale jest też uprawiana w wielu innych rejonach świata jako roślina użytkowa. Posiada szereg podgatunków, do których należy między innymi kapusta właściwa typowa – w skrócie rzepa.

    Kapusta właściwa dorasta do ok. 60-120 cm wys. Tworzy wzniesioną, rozgałęzioną, sztywną, walcowatą łodygę, na której wyrastają liście dwojakiego rodzaju. Dolne są duże, lirowate, zielone, ogonkowe i owłosione, górne natomiast mniejsze, jajowate, ząbkowane na brzegach lub całobrzegie, szarozielone, krótkoogonkowe lub siedzące.

    Roślina zakwita w różnym czasie, w zależności od terminu siewu. Siana bardzo wczesną wiosną, kwitnie w tym samym roku (roślina jednoroczna), siana jako poplon, zakwita w następnym roku (roślina dwuletnia). Kapusta właściwa rozwija drobne, żółte, czteropłatkowe kwiaty, zebrane na szczycie pędu w nieduże grona. Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w owocostany (łuszczyny).

    Rzepa właściwa wytwarza zgrubiały, mięsisty, kulisty lub wrzecionowy korzeń, który u odmian użytkowych jest częścią jadalną.

    Wymagania i uprawa

    Rzepa właściwa w uprawie preferuje słoneczne stanowiska i przepuszczalne, próchnicze, żyzne, stale lekko wilgotne gleby. Nie lubi podłoży suchych i kwaśnych.

    Jest odporna na niskie temperatury, wiec może być rozmnażana, czyli wysiewana do gruntu już wczesną wiosną (III-IV). Roślina posiada krótki okres wegetacji (w zależności od odmiany 50-80 dni), dlatego nadaje się na przedplon i poplon (siew VII-VIII). Zbyt gęste wschody wymagają przerywki.

    Zastosowanie

    Rzepa właściwa może mieć różne zastosowania. Jej odmiany jadalne charakteryzują się słodkawym, podobnym do rzodkiewki smakiem i niedużymi, kulistymi zgrubieniami. Odmiany pastewne wykorzystuje się natomiast jako paszę dla zwierząt hodowlanych.

    Wybrane odmiany

    • Odmiany jadalne rzepy właściwej:
      • 'Snowball' – białe, kuliste zgrubienia
      • 'De Nancy' – zgrubienie kuliste, lekko spłaszczone, miąższ biały, skórka różowo-biała
      • 'Di Milano a Colletto Viola' – zgrubienia kuliste, lekko spłaszczone, miąższ biały, skórka różowo-fioletowa
      • 'Golden Ball' – zgrubienia kuliste, miąższ kremowy, skórka żółta
      • 'Tokyo Cross' – zgrubienia okrągłe, białe, miąższ bardzo smaczny

    • Odmiana pastewna (poplon ścierniskowy):
      • 'Rogowska' – korzeń kulisty, spłaszczony, skórka filetowo-biała


    Tekst: Katarzyna Józefowicz, zdjęcia: Bernd Dittrich/Unsplash, Saran Almond/Pixabay, Rasbak/CC BY-SA 3.0/Link

     
    Powiązane tematy

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl