Trujące tuje | Czy są szkodliwe dla zdrowia człowieka?
Pytanie czytelnika: W ogrodzie warzywnym posadziłem tuje (żywotnik zachodni). Okazuje się, że są roślinami toksycznymi, gdyż wszystkie części tej rośliny zawierają toksyczny związek tujon. Czy bliskość tui wpłynie negatywnie na uprawiane warzywa? Czy związek tujon może przeniknąć też do warzyw? I czy cyprysik Lawsona też zawiera tujon i jest toksyczny?
Czy tuje są trujące? Czy są niebezpieczne?
Tak, tuje (żywotniki zachodnie i olbrzymie) zawierają tujon (związek terpenowy występujący w olejku eterycznym), jednak jest bardzo niewielkie ryzyko zatrucia, gdyż jest on bardzo gorzki, co skutecznie zniechęca zwierzęta i ludzi przed zjedzeniem gałązki żywotnika. Może jednak powodować boleści żołądka, niestrawności, a w przypadku zjedzenia większych ilości ból głowy, utratę świadomości i doprowadzają nawet do uszkodzenia nerek i wątroby!
Tuje, podobnie jak wiele innych, a nawet większość, roślin ogrodowych (cis, konwalia, ostróżka, wawrzynek, bluszcz), są potencjalne niebezpieczne, gdyż zawierają związki chemiczne o właściwościach neurotoksycznych, jednak nie spotkałem się z żadną potwierdzoną informacją o tym, by ktokolwiek się nimi zatruł! Jeśli jednak zdarzy się, że ktoś połknie gałązkę tui, to należy podjąć szybkie kroki, by zminimalizować ryzyko zatrucia. Fachowej informacji o najlepszym sposobie leczenia proszę jednak szukać u lekarza!
Pytał Pan także o cyprysik Lawsona. Nie, nie zawiera on tujonu. Tuje nie mają także toksycznego pływu na inne rośliny, które rosną w ich pobliżu. Neoroutoksyny nie przenoszą się w glebie i nie przenikną do warzyw!
Tujon występuje również w bylicy piołun, z której produkuje się alkohole: absynt, piołunówkę, ale przestrzegam przed produkcją alkoholu z dodatkiem tui!
Zdjęcie: baby_bimi / Pixabay
Komentarze