Gardeners World / Z własnego ogródka /

Pasternak prosto z ogródka

Zimowy obiad nie może się obyć bez pasternaku, a niska temperatura sprawia, ze warzywo to jest jeszcze słodsze.

Pasterak prosto z ogródka

Pasternak lubi otwarte, słoneczne miejsca i piaszczystą, głęboką glebę, której nie zasilano obornikiem przez ostatnie 12 miesięcy. W przypadku uprawy w płytszych warstwach gleby wybieramy odmiany o krótszym korzeniu. Nasiona kiełkują powoli – jest bardzo ważne, aby były świeże. Wysiewamy je rzadko w kwietniu lub maju, kiedy gleba jest ciepła, w dołki o głębokości 3 cm.

Po wysiewie ziemię trzeba ubić, aby zapobiec unoszeniu płatkowatych nasion przez wiatr i ich przesuszeniu. Po wykiełkowaniu pasternak nie wymaga wiele opieki. Glebę dokładnie pielimy, zwłaszcza na początku, aby uniknąć zagłuszenia siewek. Kiedy pasternak dobrze się przyjmie, podlewamy go tylko wtedy, gdy jest wyjątkowo sucho. Na początku lata rośliny można zasilić, rozkładając wokół nich ściółkę z kompostu...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Listopad-Grudzień 2015


Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Świerk, jodła czy sosna? Jaką CHOINKĘ wybrać na Boże Narodzenie?

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia zadajemy sobie pytanie: świerk, jodła czy sosna? Może poniższy tekst pozwoli Ci znaleźć odpowiedź. ...