Logo
Logo

Środki ochrony roślin w uprawach ekologicznych

Pytanie czytelnika: Przymierzam się do uprawy warzyw, ale tylko ekologicznie i bez stosowanie środków ochrony roślin. Jak jednak poradzić sobie z chorobami i szkodnikami. Czy są jakieś dedykowane preparaty do takich upraw?

Środki ochrony roślin stosuje się także w uprawach ekologicznych, choć nie wszystkie, a tylko wybrane! Służą one do zapobiegania i zwalczania chorób (fungicydy), owadów (insektycydy), przędziorków (akarycydy), ślimaków (muloskocydy). Są to preparaty oparte na substancjach aktywnych pochodzenia naturalnego - m.in. olejki roślinne, ekstrakty z roślin (np. pyretryny), wosk pszczeli, hydrolizaty białkowe czy lecytynę oraz inne substancje (związki miedzi, siarki, żelaza, etylen, olej parafinowy). Zobacz listę preparatów dopuszczonych do stosowania w uprawach ekologicznych opublikowaną na stronie internetowej Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu.

Podstawą ekologicznej uprawy jest zapobieganie problemom poprzez:

  • dobór odpowiednich gatunków i odmian (odpornych na choroby i mniej podatnych na atak szkodników);
  • dobra uprawa gleby (przekopywanie, usuwanie źródła chorób i zimujących szkodników);
  • właściwy płodozmian (rotacja upraw, racjonalne wykorzystanie składników);
  • stosowanie nawozów naturalnych (wprowadzających cenną próchnicę i zwiększających aktywność mikrobiologiczną gleby);
  • ochrona naturalnych wrogów szkodników (np. budowa hoteli dla owadów).

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie: GLady - Pixabay.com

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (17)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl