Temat na czasie

Choinka w doniczce. Jak wybrać i pielęgnować?
choinka w doniczce fot. gpointstudio - Fotolia.com
Wiele osób rezygnuje z zakupu ciętej choinki na Święta, gdyż nie chce niszczyć pięknych, naturalnych drzewek. Poza tym, żywe drzewka to coroczny wydatek, w przeciwieństwie do wieloletnich dekoracji z tworzywa sztucznego. Choinka w doniczce to "złoty środek" - będzie żywą bożonarodzeniową dekoracją, a później ozdobą działki lub ogrodu.  

tydzień w ogrodzie   11-12 - 17-12

iglaki zima, fot. Bethany Carlson, SXC
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów) ...
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a zamarznięta ziemia uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku ...
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią ...
Poinsecję można kupić już na początku grudnia - będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach. ...
Gdy zima za oknem na naszych parapetach zaczynają kwitnąć kaktusy - grudniki, raczki, zygokaktusy i kaktusy bożonarodzeniowe. Wszystkie te nazwy odnoszą się do jednej rośliny - schlumbergery. ...
zobacz wszystkie
Twój ogród / Warzywnik i sad / Artykuły /

Warzywa KORZENIOWE - gatunki i uprawa

W warzywnikach przydomowych najczęściej uprawiana jest marchew i burak ćwikłowy. Uprawa tych warzyw nie jest trudna. Warzywa korzeniowe nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych. Dowiedz się, jak uprawiać marchew oraz inne warzywa korzeniowe.

uprawa warzyw korzeniowych fot. Sergey Klimkin - Pixabay.com

Do warzyw korzeniowych zaliczane są:

  • marchew (Daucus carota),
  • pietruszka (Petroselinum crispum),
  • seler (Apium graveolens),
  • burak ćwikłowy (Beta vulgaris).

Warzywa korzeniowe należą do różnych rodzin botanicznych. Marchew, pietruszka i seler należą do rodziny baldaszkowatych (Umbelliferae), a burak do rodziny komosowatych (Chenopodiaceae).

Wszystkie gatunki są roślinami dwuletnimi. W pierwszym roku uprawy wykształcają korzeń spichrzowy, w drugim roku wyrastają pędy kwiatostanowe.

kolorowe marchewki fot. BlackRiv - Pixabay.com

W uprawie amatorskiej wszystkie warzywa korzeniowe uprawia się w cyklu jednorocznym. Pozostawione w gruncie na zimę, w kolejnym sezonie wypuszczą pęd kwiatostanowy i wytworzą nasiona. W warzywnikach przydomowych najczęściej uprawiana jest marchew oraz burak ćwikłowy.

Częścią jadalną warzyw korzeniowych są zgrubiałe korzenie spichrzowe.

Wymagania warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe mają długi okres wegetacji oraz umiarkowane wymagania pokarmowe – powinny być uprawiane w drugim roku po oborniku, (seler w pierwszym roku po oborniku). Do ich uprawy nadają się prawie wszystkie gleby o uregulowanych stosunkach wodno-powietrznych.

Wymagania cieplne są zróżnicowane, w zależności od gatunku. Najwyższe wymagania cieplne ma marchew oraz burak ćwikłowy. Spadki temperatury poniżej 0°C powodują ich przemarzanie. Pietruszka i seler znoszą niskie temperatury bez problemów. Pietruszka może nawet zimować w gruncie.

Jeśli w początkowej fazie wzrostu warzyw korzeniowych występują spadki temperatury to może wystąpić zjawisko pośpiechowatości -  t.j. przedwczesne wybijanie w pęd kwiatostanowy.

Warzywa korzeniowe mają także wysokie wymagania wodne i świetlne. Najwyższe wymagania wodne ma marchew i pietruszka. Gleba w ogrodzie powinna być dla nich stale lekko wilgotna. Przesuszenie podłoża może skutkować rozwidlaniem się korzeni u marchwi i pietruszki.

buraki fot. Photo-Mix - Pixabay.com

Płodozmian

Dobrym przedplonem dla warzyw korzeniowych są warzywa dyniowate lub kapustne.

Warzywa korzeniowe - z siewu czy z rozsady?

Warzywa korzeniowe uprawia się głównie z siewu wprost do gruntu. Wyjątkiem jest seler, który ze względu na długi okres wegetacji uprawiany jest wyłącznie z rozsady.

Nasiona marchwi wczesnej należy wysiewać już w marcu. Zbiór można przeprowadzać od końca maja do sierpnia. Marchew późną należy wysiewać na przełomie kwietnia i maja, a zbiór przeprowadzamy dopiero w październiku. Nasiona pietruszki korzeniowej wysiewa się do gruntu na przełomie marca i kwietnia, a zbioru dokonuje się na przełomie października i listopada.

Burak ćwikłowy należy wysiewać później – od kwietnia do czerwca. Zbiory przeprowadzamy od czerwca do końca lipca. Rozsadę selera zakłada się w lutym lub w marcu. Czas potrzebny na wyprodukowanie rozsady jest długi – trwa 12 – 13 tygodni. W tym czasie roślinom należy zapewnić wysoką wilgotność i stałą temperaturę (22 – 24°C do wschodów, 16 – 18°C po wschodach w dzień, 14 – 16°C po wschodach w nocy).

warzywa korzeniowe fot. domeckopol - Pixabay.com

Rozsadę selera można także kupić w sprawdzonych centrach ogrodniczych. Nie należy kupować rozsady z niewiadomego źródła (np. na bazarach). Nie mamy wtedy pewności co do odmiany rośliny oraz jej zdrowotności. Nasiona warzyw najlepiej kupować na przełomie stycznia i lutego. W tym czasie w większości supermarketów typu Dom&Ogród rozpoczyna się już sezon na nasiona.

Centra ogrodnicze po zimowym odpoczynku wznawiają swoją działalność już w marcu. Nie należy kupować nasion na wagę! Należy wybierać nasiona renomowanych producentów. Powinny być szczelnie zapakowane w torebki, na których poza nazwą gatunku i odmiany są informacje o terminie wysiewu, wielkości rośliny, pielęgnacji i terminie zbioru.

Pielęgnacja warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe nie wymagają szczególnych zabiegów pielęgnacyjnych, poza częstym odchwaszczaniem i podlewaniem.

 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: Sergey Klimkin - Pixabay.com

Zobacz też:


Pozostałe artykuły

ozdobne rośliny jadalne fot. iVerde
Załóż ozdobny ogród jadalny Może tego nie wiesz, ale prawdopodobnie niektóre z tych roślin jadalnych rosną... więcej
uprawa drzew owocowych w ogrodzie fot. ajlatan - Fotolia.com
Uprawa drzew owocowych. OWOCE z własnego sadu Samodzielna uprawa roślin sadowniczych to świetny sposób na smaczne i zdrowe owoce... więcej
czarny bez w ogrodzie fot. Anemone123 - Pixabay.com
Dziki BEZ CZARNY w ogrodzie. Uprawa i przepisy na przetwory Bez czarny to dość pospolita roślina i niestety niedoceniana. Rzadko jest sadzony... więcej
uprawa ziemniaków fot. Jai79 - Pixabay.com
Uprawa ziemniaków na działce Samodzielna uprawa ziemniaków nie jest trudna i uda się nawet na działce i w przydomowym... więcej
Zioła ogrodowe o właściwościach prozdrowotnych fot. Monika Baechler - Pixabay.com
Zioła ogrodowe o właściwościach odchudzających, odtruwających i oczyszczających Oprócz kwiatów, warzyw i owoców, w każdym ogrodzie powinny znaleźć się także... więcej
zdrowe warzywa z ogrodu fot. congerdesign - Pixabay.com
Zdrowe warzywa z własnej uprawy Warto przyjrzeć się nieco bliżej plonom z naszego warzywnika i dowiedzieć się,... więcej
zobacz wszystkie
Gardeners World
Mamy dla Ciebie prezent!
Zapisz się do bezpłatnego newslettera ZielonyOgrodek.pl i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu Gardeners' World Polska.
W naszym newsletterze znajdziesz:
  • artykuły o roślinach ogrodowych i doniczkowych,
  • reportaże z wizyt w ogrodach całego świata,
  • porady krok po kroku jak pielęgnować swój ogród,
  • gotowe projekty ogrodów,
  • informacje o nowych produktach, ofertach i promocjach.
Cień



Świerk, jodła czy sosna? Jaką CHOINKĘ wybrać na Boże Narodzenie?

Co roku przed świętami Bożego Narodzenia zadajemy sobie pytanie: świerk, jodła czy sosna? Może poniższy tekst pozwoli Ci znaleźć odpowiedź. ...