Logo
Logo

Ciasto "Millefeuilles" z truskawkami – wykwintny deser!

Ciasto "Millefeuilles" z truskawkami przypadnie do gustu każdemu, kto w kuchni szuka różnorodności i lubi eksperymentować. Ten deser nie może nie smakować! 

Przepis na ciasto "Millefeuilles" z truskawkami

Składniki

Na 8 kawałków ciasta:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego


Na mus:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g bitej śmietany
  • 50 g cukru pudru
  • 6 żółtek jajek
  • 1 laska wanilii
  • 7 g żelatyny


Do kremu do ciasta:

  • 25 cl mleka pełnego
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 25 g skrobi kukurydzianej
  • 20 g masła
  • 500 g truskawek 

Przygotowanie 

Przygotuj lub kup ciasto francuskie dzień wcześniej.

Do kremu do ciasta:

  1. Zagotuj mleko z laską wanilii pół do połowy. Odstaw na 10 minut. Zabiel żółtka cukrem.
  2. Mleko ponownie zagotuj i polej wybielonymi żółtkami. Dobrze wymieszaj.
  3. Gotuj miksturę na średnim ogniu przez 5 minut, ciągle mieszając.
  4. Zdejmij z ognia, gdy śmietana zgęstnieje.
  5. Przenieś do chłodnego pojemnika i przykryj plastikową folią stykającą się z jego powierzchnią (zapobiegnie to tworzeniu się skorupy). 


Pianka Mascarpone:

  1. Żelatynę namocz w misce z zimną wodą.
  2. Zagotuj śmietankę z przekrojoną na pół laską wanilii.
  3. Zabiel żółtka cukrem.
  4. Wyjmij laskę wanilii i stopniowo wlewaj śmietankę na zabielane jajka, mieszając je.
  5. Gotuj mieszaninę w temperaturze 85°C, mieszając.
  6. Zdejmij z ognia i dodaj odsączoną żelatynę. Dobrze wymieszaj. Gdy śmietana ostygnie, dodaj krem ​​do ciasta i mascarpone.
  7. Mieszaj drewnianą łyżką, aż masa będzie bardzo gładka. Odstaw w chłodne miejsce.
  8. Z ciasta francuskiego wytnij 16 prostokątów o wymiarach 3 cm na 12 cm (grubość 1 cm).
  9. Nakłuj widelcem i gotuj przez 5 minut w maszynie do panini.


Sposób podania:
 

  1. Połowę truskawek pokrój w kostkę, zachowując pozostałe bez usuwania szypułek.
  2. Za pomocą worka do nadziewania umieść krem ​​​​na środku wafla. Na środek połóż kilka kawałków truskawek i przykryj śmietaną. Zamknij drugą warstwą.
  3. Po ułożeniu całych truskawek na krawędzi kremu ułóż millefeuilles pionowo.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (19)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl