Logo
Logo

Domowy sorbet melonowy – orzeźwiający deser!

Domowy sorbet melonowy sprawdzi się zwłaszcza w upalne letnie popołudnie. Ten przepis pokochają wszyscy – zarówno fani słodkich deserów, jak i zwolennicy kuchni w wersji fit. 

Przepis na domowy sorbet melonowy

Składniki 

  • 0,5kg melona
  • 200g płynnej śmietany
  • 60g cukru
  • Esencja waniliowa
  • Miód

Przygotowanie 

  1. Wymieszaj pół kilograma dojrzałego melona (już oczyszczonego), 200 gr płynnej śmietany, 60 gr białego cukru, 1 łyżeczkę esencji waniliowej i 1 łyżkę miodu.
  2. Ubij wszystko i trzymaj w zamrażarce, wyjmując mniej więcej co godzinę, aby dobrze wymieszać i uniknąć krystalizacji.
  3. Zamrażaj przez około 3 godziny, mieszając okresowo, aż uzyskasz pożądaną konsystencję i… gotowe!

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl