Logo
Logo

Ogórki małosolne – pyszne i gotowe w 3 dni!

Przepis na małosolne ogórki to strzał w dziesiątkę dla niecierpliwych. Metoda pozostaje identyczna, jak w przypadku kiszenia, lecz ogórki degustować można już po trzech dniach. Ich smak będzie mniej kwaśny niż w przypadku kiszonych specjałów, ale równie pyszny. Smacznego!

Przepis na ogórki małosolne 

Składniki

  • 1 kg małych ogórków gruntowych
  • 5 dużych gałązek koperku
  • 1 główka czosnku
  • 1 mały korzeń świeżego chrzanu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
  • 1,5 l butelkowanej niegazowanej wody
  • kilka liści porzeczki (opcjonalnie)
  • 30 g soli morskiej kamiennej
  • 1 duży 3 litrowy słój

Przygotowanie

  1. Do wody dodaj sól i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
  2. Umyte ogórki zamocz w zimnej wodzie i odstaw na godzinę. Po tym czasie odcedź warzywa i lekko je wytrzyj.
  3. Rozgnieć ząbki czosnku, a chrzan pokrój na plasterki.
  4. Włóż ogórki do dużego słoja. Układaj je naprzemiennie z koperkiem, chrzanem, czosnkiem oraz przyprawami.
  5. Zawartość słoika zalej słoną wodą i odstaw go przykrytego ściereczką do ciepłego miejsca na około 3-5 dni.

Smacznego!

Źródło: Knorr

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (6)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl