Logo
Logo

Gorczycznik wiosenny (Barbarea verna)

Gorczycznik wiosenny (Barbarea verna) | To wyjątkowa dwuletnia roślina, zwana często ozimą rzeżuchą, jest prawdziwym skarbem wśród wiosennych warzyw. Nie tylko ozdobi Twój ogród jaskrawo żółtymi kwiatami, ale i wzbogaci dietę o liście pełne witamin o ostrym, musztardowym smaku. Łatwa w uprawie, odporna na niskie temperatury i naturalnie chroniona przed szkodnikami, gorczycznik wiosenny jest idealnym wyborem dla każdego ogrodnika. Odkryj, jak uprawiać to wyjątkowe warzywo liściowe, które przyniesie zdrowie i kolor do Twojego ogrodu i kuchni.
  • Gleba: żyzna, przepuszczalna, bogata w wapń
  • Kolor kwiatów: żółte
  • Kwiatostan: grono
  • Kwiaty: pojedyncze
  • Odczyn gleby: zasadowa, obojętna
  • Owoce: torebka
  • Pokrój: wzniesiony, kępy
  • Przydatność do spożycia: liście, kwiaty
  • Zapach: cała roślina
  • Wysokość: 1 m (z kwiatostanem)
  • Wilgotność: gleba umiarkowanie wilgotna
  • Stanowisko: słońce
  • Zastosowanie: roślina jadalna
  • Spis treści
    Opis rośliny Wymagania i uprawa Szkodniki i choroby Zastosowanie Wybrane odmiany

    Gorczycznik wiosenny (Barbarea verna), nazywany rzeżuchą wczesną, ozimą lub zwyczajną, to dwuletnia roślina jadalna z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). Naturalnie występuje min. w Afryce, Azji Zachodniej i Europie, gdzie zasiedla wilgotne polany, łąki, pobocza dróg i obrzeza zbiorników wodnych, jest też jednak uprawiany w ogrodach jako wczesnowiosenne warzywo liściowe.

    Wygląd gorczycznika wiosennego

    Gorczycznik wiosenny to roślina dwuletnia, która w pierwszym roku uprawy tworzy przyziemną, zimującą, rozłożystą rozetę długich, pierzastych, złożonych z 4-11 par listków zielonych liści (podobnych do liści mniszka lekarskiego).

    W kolejnym roku (IV-X) rozwija wysoki (ok 0,9-1 m wys), sztywny, rozgałęziony, bruzdowany, wzniesiony pęd, pokryty układającymi się naprzemiennie wąskimi, długimi, pierzastymi liśćmi i zwieńczony groniastym, gęstym kwiatostanem, złożonym z licznych, drobnych, czteropłatkowych, jaskrawo żółtych kwiatów. Największy kwiatostan tworzy się na pędzie głównym, ale mniejsze rozwijają się też na szczytach rozgałęzień bocznych.

    Po przekwitnieniu kwiaty przekształcają się w wydłużone, wąskie owocostany (łuszczyny) wypełnione nasionami.

    Wymagania i uprawa gorczycznika

    Gorczycznik wiosenny w uprawie oczekuje słonecznego lub lekko półcinistego stanowiska i żyznego, próchniczego, stale lekko wilgotnego, a nawet mokrego podłoża, najlepiej o obojętnym lub zasadowym odczynie pH.

    Jego nasiona można wysiewać od wiosny do jesieni (III-IX) wprost do gruntu. Polecany rozstaw między roślinami to ok. 8x10 cm w rzędzie i ok 25 cm między rzędami (zbyt gęste wschody wymagają przerywki).

    Młode liście zbiera się w miarę ich rozwoju, gdyż z wiekiem gorzknieją. W przypadku siewu jesiennego, liście można zbierać też zimą spod śniegu lub bardzo wczesną wiosną (podobnie jak roszponkę), gdyż roślina jest odporna na niskie temperatury.

    Szkodniki i choroby gorczycznika wiosennego

    Gorczycznik wiosenny zawiera w swoim składzie substancje (min. saponiny), które chronią roślinę przed atakiem wielu szkodników typowych dla roślin kapustowatych (tantniś krzyżowiaczek, pchełki). Wprawdzie owady składają na liściach jaja, ale ich potomstwo wkrótce po wylęgu ginie (ta właściwość bywa wykorzystywana w celu naturalnej ochrony upraw warzyw kapustnych przed szkodnikami). Wyjątkiem jest bielinek kapustnik, który na gorczyczniku może rozwijać się bez przeszkód.

    Zastosowanie gorczycznika

    Gorczycznik wiosenny to pełne witamin warzywo liściowe o ostrym, wyrazistym, nieco musztardowym smaku, które można dodawać do kanapek, sałatek, surówek, twarożków czy potraw jajecznych. Liście można też dusić i podawać na ciepło w postaci jarzynki.

    Jadalne są też kwiaty warzywa, które stanowią wspaniały dodatek do sałatek. Roślinę można też znaleźć w składzie niektórych mieszanek na łąki kwietne.

    Wybrane odmiany gorczycznika wiosennego


    Zdjęcia: Shawn Hempel / AdobeStock

    Autor
    Gorczycznik wiosenny
    Gorczycznik wiosenny
    Katarzyna Józefowicz

    Jej pasja to rośliny. Ich pielęgnowanie i obserwowanie każdego dnia, jak się rozwijają i zmieniają. Zajmowanie się własnym ogrodem daje jej największą satysfakcję. Dzięki temu ma szansę nie tylko podziwiać wypielęgnowane rabaty, ale też zmierzyć się z problemami, które dotykają wielu ogrodników, sprawdzać różne sposoby ich rozwiązywania i dzielić się zdobytym doświadczeniem z innymi miłośnikami ogrodów.

    Tagi
     

    Komentarze

    Dodaj komentarz
    Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl